Oamenii cred ce vor să creadă. Este o propoziție foarte adevărată. V-ați gândit la cât de siguri erau oamenii pe vremuri că nu există decât pământul pe care trăim și acestea este întins și plat? Erau atât de siguri încât erau pregătiți să parieze cu viața lor sau a altora. Și vine super întrebarea: de ce credeau așa ceva oamenii de atunci? Oare putem găsi o similaritate între această întrebare și siguranța oamenilor că nu pot face chiar orice în timpul vieții lor? Cât de des stăm cu privirea în pământ și cât de des o ridicăm spre cer sau spre linia orizontului cel puțin? Există un proverb chinezesc vechi ce ne avertizează că dacă nu vom vedea linia orizontului timp de 7 zile, vom muri. Poate nu ar trebui să fim atât de dramatici, multe s-au shimbat de când a fost acesta expus, dar totuși un mic semn de întrebare putem să lăsăm asupra acestei ziceri vechi.

V-am cam agitat cu atâtea întrebări. Am vrut doar să vă îndemn la a înțelege mai bine mecanismul uman de asimilare a informației. Sunt mulți oameni care în urma întrebării de ce cred ceva răspund că așa a spus la televizor. Așadar, nu încearcă să filtreze, să verifice, să dezbată. Sigur, există și o parte care fac asta, dar nu reușesc să verifice decât cu cei din cercul lor, care s-ar putea să fie din aceeași secțiune și cu aceleași informații, bineînțeles, recepționate dintr-o sursă similară. Atunci ce facem?

E clar că educația ne deschide ochii. Nu uitați însă, așa cum m-a avertizat un bun profesor de-al meu: nu înveți o dată și ai terminat, vei învăța pentru tot restul vieții. Astfel, ai o șansă să deosebești o informație falsă de una adevărată și vei avea șanse mai mari să nu riști ceva în viitor.

Cezar a spus cândva că oamenii cred cu plăcere ce vor să creadă. Da, oamenii ajung să își repete într-un mod plăcut ceea ce consideră adevărat. Cu această ocazie, vor reuși să asimileze mai profund acea informație. Atunci când o vor expune ulterior, vor crede și mai mult în ceea ce spun.

În cazul în care v-ați dat seama cât de important este ceea ce credem, nu credeți că ar fi foarte important să credeți în ceva benefic? Sunt sigur că v-ar ajuta mult mai mult să credeți într-un viitor luminos, pozitiv față de opus.

Ajungând la un anumit moment să găsesc o carte scrisă de Joe Dispenza, am descoperit multe experimente făcute de cercetători pasionați din toată lumea în acest domeniu. Majoritatea arătau cât de puternic este creierul nostru și cât de important este să-l hrănim cu informație bună. Voi mai reveni pe acest subiect și pe ce putem face în direcția aceasta.

Dacă v-a plăcut, invitații și pe alții să își ridice un semn de întrebare asupra viitorului lor.