Dacă este să ne gândim la una dintre cele mai mari și întâlnite concepții greșite: există oameni speciali și oameni aleși, ce am putea spune?
Nu există așa ceva. Când vorbim despre semnificație, nu există așa ceva. Toți oamenii sunt la fel. Sigur, există poate exemple evidente de oameni care sunt privilegiați datorită zonei în care s-au născut, datorită familiei din care se trag, datorită educației de care au avut parte. Dar la fel de evidente sunt și exemplele care scot în evidență puterea muncii destoinice și a îndârjirii.
Dacă ne gândim la bani, putem vorbi despre 19 miliardari ce au fost săraci de mici. Printre aceștia putem enumera: George Soros, Larry Ellison, Oprah Winfrey.
Urmează să vă expun o serie de exemple fantastice, exemple inspirate dintr-un articol al celor de la Business Insider.
Guy Laliberte, celebrul fondator al Cirque de Soleil a fost un mâncător de foc. Știți voi: tipii ce riscă să-și pârjolească limba și esofagul în încercarea de a distra lumea ce vine la circ. Acesta a ajuns la o valoare netă de 1.19 miliarde de dolari și a ajuns așa cântând la acordeon, mergând pe sârmă și înghițind foc. Amuzant și distractiv, nu?
Kenny Troutt, fondatorul Excel Communications, și-a plătit facultatea vânzând asigurări de viață. El și-a dat firma către Teleglobe pe o sumă infimă de 3.5 miliarde de dolari.
Mohed Altrad, celebrul președinte al clubului de rugby Montpellier mânca doar o masă pe zi pe vremea în care se mutase în Franța. El se trage dintr-un trib nomad din deșertul sirian, având o mamă săracă ce a și murit de tânără, violată de tatăl ei. Dumnealui a ajuns să câștige o bursă doctorală în calculatoare, urcând încet din punct de vedere financiar. Acum are o valoare netă de 2.6 miliarde de dolari.
Despre Oprah Winfrey nu trebuie să spunem foarte multe. Este foarte cunoscută. Acum valorează 2.8 miliarde dolari. Nu sunt totuși atât de mulți cei care știu că se trage dintr-o familie săracă din Mississippi.
Așa este că începeți să căpătați curaj? Nu vă gândiți acum că aceasta este singura variantă (de a fi săraci și năpăstuiți înainte) prin care puteți ajunge bogați și bine. Oricum, poveștile de adormit copiii nu s-au încheiat. Mai sunt :D.
Conducătorul Starbucks, Howard Schultz a crescut într-un complex special făcut pentru persoane sărace. Acum are o valoare netă de 2.8 miliarde de dolari. Inițial a reușit să câștige o bursă sportivă pentru fotbal la Universitatea North Michigan, iar apoi a lucrat la Xerox. Puțin după, a cumpărat un magazin de cafea numit Starbucks. Atunci avea doar 60 de magazine deschise. Acum are peste 16.000.
Când s-a mutat în Statele Unite ale Americii, Do Won Chang a lucrat ca om de servici, apoi la o benzinărie și la un magazin de cafea. Acum deține o valoare netă de 3.2 miliarde de dolari prin cele 790 de magazine ale Forever 21.
John Paul DeJoria, un om ce a trăit în mașină o perioadă din viața sa, a vândut un șampon inventat de el din ușă în ușă, bazându-se pe un împrumut de 700 de dolari. Acum valoarea sa netă este de 3.3 miliarde de dolari, iar baza este același șampon.
Ralph Lauren a fost cândva un simplu funcționar la Brooks Brothers. Atunci a început să viseze la cravate mai speciale. Acum valorează 6.3 miliarde de dolari și este celebrul inițiator al Polo.
Oare cum a reușit un om care câștiga 1.2 dolari pe oră pentru spălatul vaselor să valoreze 7.1 miliarde de dolari. Venit din Pakistan, Shahid Khan deține acum una dintre cele mai mari companii americane, Flex-N-Gate, echipa NFL Jacksonville Jaguars și clubul de fotbal Fullham.
Controversat în țara noastră, George Soros, are o valoare netă de 8 miliarde de dolari. El a supraviețuit ocupării naziste din Ungaria și a ajuns la Londra, fiind un simplu student sărac. S-a dat drept finul unui angajat al Ministerului ungar pentru agricultură pentru a scăpa de naziști. Și-a plătit școala economică londoneză lucrând ca ospătar și ca ajutător în gară. A câștigat primul miliard de dolari pariind împotriva lirei britanice.
Jan Koum, fondatorul WhatsApp a emigrat în SUA din Ucraina. Da, țara de lângă noi, țară ce o vedem mai slabă decât a noastră. Și ce mult ne plângem de România noastră, nu? Pentru a putea trăi la început curăța podele. A ajuns la o valoare netă de 9.1 miliarde de dolari după ce a vândut în 2014 Whatsup-ul către Facebook pentru 22 miliarde de dolari.
Celebrul Roman Abramovici s-a născut în zona de sud a Rusiei, sărac lipit. A ajuns la orfelinat la 2 ani. A fost crescut de un unchi într-o zonă subarctică a Rusiei de Nord. Acum valoarea sa de piață este de 11.6 miliarde de dolari. La început a construit o companie de jucării din plastic. A vândut-o și a pus bazele primei sale firme petroliere ce a vândut-o către Gazprom pentru 13 miliarde de dolari. Îl cunoaștem acum drept un apropiat al lui Vladimir Putin.
De Oracle ați auzit? Poate nu toți, dar vă garantez că este peste tot. Bazele de date puse la punct de Larry Ellison, tipul ce a renunțat la facultate după ce i-a murit mama adoptivă, se regăsesc acum ca și structură informațională la cele mai mari companii din toată lumea. Acestea dau sume serioase pentru acest serviciu. Dovadă este și valoarea netă a lui Ellison de 55.6 miliarde de dolari.
Așadar, puteți să rescoateți visele din sertarele prăfuite. Sunt unele idei din voi ce au ajuns să fie blocate. Unele dintre acestea le puteți reactiva, să ajungeți să le trăiți. Sunt lucruri din categoria imposibil ce pot fi reevaluate dacă aveți starea mentală corectă pentru asta. Puteți ajunge să realizați că dacă sunt în voi aceste vise, ele sunt posibile. Nu doar că sunt posibile, sunt un lucru necesar pentru spiritul și pentru viața voastră. Nu ezitați, trăiți acel vis ce l-ați avut sau îl aveți.
Puteți învăța cum să vă aliniați visele, să vizualizați visele ce le aveți, dar din perspectiva sufletească. Nu trebuie să așteptați ca visele voastre să se îndeplinească. Puteți să faceți în așa fel încât să faceți primii pași spre visele ce le aveți.

ganduri zburatoare

Lasati gandurile sa zboare 😀

În 2017 am avut ocazia și onoarea să-l intervievez pe Jeff Lindsay, celebrul tată al lui Dexter, genialul criminal din show-ul TV cu același nume. Era în cadrul unui renumit festival de literatură și traduceri literare, la Iași: FILIT. Acesta mi-a spus că ai nevoie de un echilibru minimal financiar și psihic. La fel ca cei prezentați mai sus, asta trebuie prima dată să aveți: echilibrul acesta minimal. Acest echilibru înseamnă minimul financiar necesar și o stabilitate a persoanelor dragi. După asta, urmăriți-vă visele. Țintiți cât mai sus și visați, visați cu ochii deschiși. Apropo, dați un semn, pentru a ne vedea la FILIT 2018 :).
Dacă sunteți curioși să aflați câteva tehnici pentru a vă ajuta în această direcție, vă rog să îmi scrieți și voi reveni cu un vlog 😀 și cu idei pe această temă. Puteți face asta fie pe facebook, fie prin e-mail.

Cheers 🙂